Pelle Fosshaug

Per Fosshaug (vanligtvis kallad Pelle) bör vara en av Sveriges mest kända bandyspelare genom tiderna. Han började spela bandy i Borlänge och tog steget upp till att spela i Allsvenskan år 1986, vilket då var med Falu BS. Från denna klubb gick han vidare till IFK Vänersborg för att sedan gå till den klubb som han verkligen förknippas med – Västerås. Första säsongen med detta lag 92/93 tog Fosshaug guld med laget efter en finalmatch mot Boltic.

Efter många år i Västerås spelade sedan Fosshaug ett par år i Sandviken innan han slutligen avslutade sin karriär i Tillberga IK.

Fosshaug har hela fem VM-guld och sex SM-guld. Samtliga SM-guld har kommit vid spel Västeråströjan. Utöver det har han även ett lite mer udda svenskt rekord. I en match då han spelade med Tillberga IK, mot Villa-Lidköping, lyckades han med bedriften att göra mål efter så kort tid som fem sekunder. Detta var 2008 och än så länge (2015) har han fått behålla detta rekord.

Men det är inte bara hans framgångar som gjort honom känd i sportsverige. Fosshaug är en av de få bandyspelare som fått stora negativa rubriker om sig i tidningarna. Han säger själv att han lider av ADHD vilket skulle vara förklaringen till de plötsliga aggressiva utspel som Fosshaug har gjort både på planen och på fritiden.

Den som är mer intresserad av Fosshaugs liv kan köpa boken ”Bandygalen” som han har skrivit tillsammans med Anders Lif.