Bandy en stor vintersport

Bandy har länge varit en stor sport i Sverige och är idag en stor vintersport i framförallt Finland, Ryssland, Norge samt Sverige. Sporten utövas på en isplan där varje lag består av 11 personer. Planen är 60-65 meter bred och 90-110 meter lång. Det kan alltså variera något mellan de olika bandyplanerna i landet.

Målen, som står på kortsidorna, är 2,1 m höga och 3,5 m breda och vaktas av en målvakt under hela matchen. Detta är den enda spelaren på planen som inte har någon klubba. Likt de flesta bollsporter är målet att göra fler mål än motståndaren genom att skjuta in bollen i deras mål. Eftersom bollen enbart är ca 60 mm i diameter och att den kan skjutas mycket hårt mot det stora målet blir det fler mål i bandy än i hockey.

Till skillnad mot hockey finns det inget som gör att tiden stoppas i bandy. Klockar rullar alltså på till den står på 45minuter och domaren blåser av matchen. I bandy får en match sluta lika men om så sker i slutspelsmatcher avgörs matchen genom först förlängning och om det fortfarande är lika via straffar.

Då bandy främst spelas utomhus har det även införts vissa regler kring i vilka väderlekar som sporten får utövas. Det finns exempelvis en regel som säger att om det är mycket snöfall kan matchen delas upp i tre perioder istället för två. Varje period blir då 30 minuter istället för 45minuter. En match kan även ställas in om domaren anser att det är för kallt. Problemet med snöiga eller kalla banor har däremot minskat kraftigt de senaste åren. Detta efter att allt fler bandyklubbar erbjuder matcher inomhus.